פירות יבשים
האם פירות יבשים בריאים לנו? יותר/פחות קלוריות מפירות טריים? ומה לגבי אגוזים ופיצוחים?
ט"ו בשבט הוא הזדמנות מצויינת להתעמק בפן התזונתי של הפירות היבשים.
למה לא?
פרי יבש הוא למעשה פרי טרי אשר הוצאו ממנו המים ולעיתים הוא אף עובר תהליך כימי לשימור צבעו. כך שלמעשה כמות הקלוריות בפרי יבש זהה לכמות בפרי טרי אלא שבגלל שהוא קטן יותר (כי המים התאדו ממנו), יש נטייה לאכול כמויות גדולות יותר. ואז קל מאוד להגיע לכמות גדולה מאוד של קלוריות.
בנוסף מקובל בחג גם לאכול מיני אגוזים ופיצוחים שכידוע מכילים כמויות גדולות של שומן ומלח ובתכלס, הם לא ממש קשורים לחג.
לפירות המסוכרים כמו אננס, בננה, פפאיה מוסיפים בתהליך הייבוש סירופ סוכר סמיך לכן המסוכרים עשירים יותר בקלוריות וערכם התזונתי דל יותר.
לחלק מהפירות מוסיפים חומצות מאכל שמטרתן לשמור על הפרי מקלקול. לפירות הבהירים (משמש, צימוק) מוסיפים גם כמויות גדולות של תחמוצת הגופרית (ידוע גם בשמו "מיי אש") כדי לשמור על הצבע - פעם היו מנקים עם זה אמבטיות. אנחנו באמת רוצים לאכול את זה???
למה כן?
פירות יבשים מועילים לטיפול בעצירות. הריכוז הגבוה של הסוכר גורם לחדירה מוגברת של נוזלים למערכת העיכול ולריכוך המזון המעוכל ועל ידי כך לזירוז יציאות.
פירות יבשים עשירים בסיבים תזונתיים.
בשקדים ואגוזים יש הרבה שומנים בלתי רווים שתורמים לבריאות הלב והורדת כולסטרול.
פירות יבשים עשירים בויטמינים ומינרלים כמעט כמו הפירות הטריים.
ומה לגבי הקלוריות?!?
מנת פרי יבש = 60 קלוריות = 3 משמשים= 2 שזיפים = 2 תמרים =1 תאנה גדולה = כף צימוקים = 6 חצאי אגוזי פקאן = 4 חצאי אגוזי מלך = 8 שקדים = 8 אגוזי קשי ו= פרוסת אננס.
טיפים
מומלץ לקנות פירות יבשים רק כשמארחים ובכמויות קטנות
במקום להגיש כיבוד על טהרת הפירות היבשים, שלבו אותם בארוחה: פרוסות פירות יבשים בסלטים, מילוי שלהם בגבינות רזות, שילוב עם פירות טריים שישביעו יותר.
עדיף לבחור פירות מיובשים אורגניים מה שמבטיח שלא הוספה להם גופרית.
Comments